Meteen naar de inhoud

Waar kan ik grasgevoerd vlees kopen?

Als je al bekend bent met de voordelen van het eten van grasgevoerd vlees, en je voldoende overtuigd bent om de switch te maken, kan het zijn dat je direct op zoek gaat bij je lokale supermarkt voor een mooi stukje grasgevoerde steak om een nieuw tijdperk in te luiden.

Maar eenmaal in de supermarkt blijkt deze wens moeilijk te vervullen. Want tja, er is nou niet bepaald een “grasgevoerd sectie” die schreeuwt om aandacht. Sterker nog, de kans is groot dat helemaal niets van het vleesaanbod grasgevoerd is.

Maar dat wil niet zeggen dat je het in Nederland niet kunt kopen. Sterker nog, er is genoeg keuze als je weet waar je moet zoeken.

Dus hoe zit het dan precies? Valt er in de Nederlandse supermarkt wel grasgevoerd vlees te kopen? Waar kan je op letten om erachter te komen of iets écht grasgevoerd is? Is het biologische vlees ook meteen grasgevoerd?

Hoe dit artikel tot stand is gekomen

Ik heb inmiddels meer dan 3 jaar ervaring met een carnivoor dieet, waarbij ik letterlijk 1-1,5 kilo (voornamelijk) grasgevoerd vlees per dag eet. Dat komt neer op tienduizenden euro’s aan bestellingen bij verschillende webwinkels van boeren en ook zo nu en dan direct bij de supermarkt. Dus ik weet er inmiddels aardig wat over te vertellen.

Voor dit artikel heb ik daarnaast ook extra online onderzoek gedaan naar de top 10 grootste supermarktketens van Nederland. Je grootste kans van slagen is ongetwijfeld direct bij de boer, dus daar beginnen we mee. Het artikel ziet er dan als volgt uit:

 1. Grasgevoerd vlees kopen bij de boer, via het internet
 2. Heeft mijn supermarkt grasgevoerd vlees te koop?
 3. Bonus: kun je grasgevoerd vlees bij de slager vinden?

Grasgevoerd vlees kopen bij de boer, via het internet

Zijn boeren zo modern dan?

Inderdaad, grasgevoerd vlees is een zeer moderne markt, wat dat betreft; alle leveranciers werken volgens een Direct-To-Consumer aanpak. Je bestelt online, op de website van de boer, en ontvangt je vlees in een goedgeïsoleerd pakket dat soms wel tot -80°C(!) wordt gekoeld.

Op deze manier ben je zeker van een goede levering, omdat het vlees nog minstens een jaar meegaat. Daarnaast betaal je minimaal voor transport, omdat de bezorging rechtstreeks naar jou toe gaat en gaat er geen geld verloren aan groothandelaren.

Ook krijg je (bij de partijen die ik hieronder aanbeveel) geweldige klantenservice, omdat je direct met de verkoper in contact staat en het ontzettend makkelijk is voor jou als consument om over te stappen naar een andere webshop.

Zitten er ook nadelen aan bestellen bij de boer?

Jazeker. Het grasgevoerde vlees wordt namelijk niet direct bij je thuisbezorgd. Het bezorgen kan soms wel een week of twee duren en gaat ook altijd op afspraak om te zorgen dat je thuis bent op de dag van de levering. Dus voor het etentje van morgenavond kan je beter naar de slager.

Daarnaast is het duur (vergeleken met normaal vlees), want de boer produceert in Nederland tegen relatief hoge productiekosten, waaronder de lonen, en kan geen gebruik maken van schaalvoordelen zoals massastallen dat wel kunnen.

Mijn top 5 webshops voor grasgevoerd vlees in 2023

Benieuwd naar de beste plekken om online je grasgevoerde vlees te bestellen? Bij deze 5 boeren krijg je alle mogelijke voordelen van grasgevoerd vlees eten:

 • Schotse Hooglanders
 • Boeren In Het Bos
 • De Woeste Grond
 • Zorg & Natuur
 • Vlees Van Ons

schotsehooglanders.nl

Mijn allereerste ervaring met grasgevoerd vlees was bij schotsehooglanders.nl van Jelwin en Ymkje. Zij hebben een prachtig natuurgebied op de grens van Groningen en Friesland. Ik ben er een keer onaangekondigd op bezoek geweest en toen heb ik de grazers ongestoord kunnen bewonderen.

Tip: bekijk hier mijn uitgebreide review van de webshop van Jelwin en Ymkje.

Grappig bord in het natuurgebied van schotsehooglanders.nl
Geintje van de boer
Pasgeboren kalfje
Grazende Schotse Hooglander van Jelwin en Ymkje
De trotse moeder

Mijn bestellingen bij Jelwin en Ymkje

Mijn eerste bestelling was in mei van 2019. Voor €131,50 kocht ik destijds een aantal verschillende producten, om zoveel mogelijk te kunnen experimenteren met grasgevoerd vlees. Sindsdien heb ik er in totaal voor €4368,80 besteld, waarbij mijn laatste bestelling op 22 januari 2020 was (meer dan een jaar geleden dus).

Ik volg de nieuwsbrief nog steeds en spreek regelmatig met huidige klanten. Nog altijd zijn klanten van Jelwin en Ymkje heel erg blij met de kwaliteit van het geleverde grasgevoerde vlees, en de bijkomende service. Daartegenover staat wel dat je daar een hoge prijs voor moet betalen, want ze zijn zeker niet de goedkoopste. Vooral op het gebied van steaks zijn ze duur; die liggen rond de €50 per kilogram.

Mijn eerste bestelling bij schotsehooglanders.nl was voor €131,50 in mei van 2019.
Mijn eerste online bestelling van grasgevoerd vlees

Het tweede pakket bij aankomst; kleurrijk en goed bevroren

boereninhetbos.nl

Mijn favoriete webshop voor de ultieme BBQ steak; de grasgevoerde Tomahawk. Daarnaast zijn ook de ribeyes zijn van erg hoge kwaliteit, terwijl beide opties erg betaalbaar zijn, voor rond de €30 per kilogram. De levering verloopt doorgaans erg soepel, want Richard neemt persoonlijk contact wanneer nodig om een vlekkeloze levering te garanderen.

Tip: lees eventueel ook mijn volledige review van Boeren in het Bos.

Bestellingen bij boereninhetbos.nl

Op 21 juli van 2020 probeerde ik ze voor het eerst uit en ging ik aan de haal met de Tomahawk. Dat was een succes! Wat een geweldig stuk om te BBQ’en, grillen of voor in de oven. In totaal heb ik voor €3151,73 euro aan grasgevoerd vlees – merendeels runder Tomahawks – gekocht bij Boeren In Het Bos, voor het laatst nog op 21 januari.

BBQ in het park met een prachtige Tomahawk van Boeren in het Bos
Tomahawk van de gietijzeren grillpan
Bevroren grasgevoerde Tomahawk
Nog een Tomahawk van de gietijzeren grillpan!

dewoestegrond.nl

Bij De Woeste Grond heb ik tot vier keer toe grasgevoerde ribeye en entrecôte gekocht voor in totaal €964,57. Eugénie en Léon leveren goede service, mooie stukken vlees en dat voor een vriendelijke prijs! Ze vragen momenteel rond de 30 à 35 euro per kilo voor de steaks en rond de 15 à 16 euro per kilo voor gehakt.

Maar helaas, vaak waren ze volledig uitverkocht. Zo kwam ik vanzelf bij andere partijen terecht, waar ik uiteindelijk ook beter uit bleek te zijn met zowel de chique grasgevoerde steaks als met de basics, zoals grasgevoerd gehakt.

zorgnatuur.nl

Dirk, van Zorg & Natuur, is erg open en vriendelijk in de communicatie; heb je jouw vlees liever mager of juist met extra veel vet? In goed overleg kom je daar met Dirk wel uit. Hij biedt een prachtig groot assortiment van wild, grasgevoerd rundvlees, buitenvarkens en lamsvlees.

Mijn favorieten zijn de grasgevoerde côte de boeuf of prime rib, wild gehakt van Veluws hert en wild zwijn en de grasgevoerde ribeye. Dat waren de grootste uitgaven van de volledige €3095,78 die ik er in 10 bestellingen heb uitgegeven. Uiteindelijk vond ik bij Boeren in het Bos (hierboven) een betere prijs voor de prachtige côte de boeuf (of tomahawk) steak.

vleesvanons.nl

Robert Krijger – de naam heb ik niet verzonnen – van Vlees Van Ons is mijn huidige hoofdleverancier.

Tip: lees hier mijn uitgebreide review van de webshop van Robert.

Sinds 9 mei 2020 heb ik hier 35 bestellingen geplaatst voor een totaal van €8866,27, waarbij ik voornamelijk het grasgevoerde gehakt heb gekocht. Ook zijn er regelmatig steaks beschikbaar, van de hoogste kwaliteit, die voor een vriendelijke prijs worden aangeboden.

Op het begin kwam hij zelfs een paar keer persoonlijk langs om de bestelling te bezorgen, helemaal vanuit Hardenberg(!). Inmiddels gaat het via Vers & Fijn, een bedrijf gespecialiseerd in koeltransport voor consumenten; dat werkt dan ook perfect.

De website is gebruiksvriendelijk en werkt vloeiend met het inplannen van je bezorging. De foto’s en beschrijvingen zijn eerlijk, net als de prijzen en aanbieding wanneer die er zijn.

Tot slot is de communicatie met Robert geweldig, want hij gebruikt WhatsApp business en is daarop 7 dagen per week vrijwel direct beschikbaar; wel zo handig.

Heeft mijn supermarkt grasgevoerd vlees te koop?

Grote kans dat je bij jou in de buurt een supermarkt hebt zitten. De kans is alleen vrij klein dat die supermarkt grasgevoerd vlees te koop heeft, zoals we nu gaan ontdekken.

Het grasgevoerde vlees dat er wél beschikbaar is, is meestal afkomstig uit het buitenland, waardoor je betaald voor de reiskosten en het vlees tegelijkertijd minder duurzaam is dan als het lokaal zou zijn geproduceerd.

Ook is het vaak lastig te achterhalen of verifiëren in hoeverre de koeien leven zonder antibiotica of groeihormonen en hoe veel ze in de buitenlicht mogen zijn.

Maar om tot de waarheid te komen kijken met een eerlijke blik, online & soms ook offline, naar alle beschikbare info van de 10 grootste supermarktketens van Nederland.

Grasgevoerd vlees bij de Albert Heijn?

De Albert Heijn, AH, Appie of gewoon de Ap. Er is een grote kans dat deze winkel bij jou om de hoek zit, waardoor het een handige plek zou zijn om grasgevoerd vlees te kunnen kopen. In hoeverre is dat mogelijk? De Albert Heijn heeft het in hun aanbod van rundvlees over 4 soorten:

 • AH Huismerk
 • AH Greenfields
 • AH Excellent
 • AH Biologisch

We gaan iedere soort uitgebreid onderzoeken, om te ontdekken of en waar er grasgevoerd vlees te vinden is.

Is Albert Heijn Huismerk vlees grasgevoerd?

Nee. Verre van, om het vlees zo goedkoop mogelijk aan te kunnen bieden. Er wordt natuurlijk niet expliciet benoemd dat het geen bijzonder vlees is, maar er wordt het volgende gegarandeerd, waaruit blijkt dat er niet veel te garanderen valt en waaruit je kan concluderen dat een duurdere aanpak onlogisch zou zijn gezien de beloftes:

Het AH Huismerk vlees komt ergens uit Europa

Tja, ook al had de koe in Kuala Lumpur gewoond; het zal voor de kwaliteit weinig uitmaken. Maar mocht je toch benieuwd zijn, dan kan je op deze map zien waar het dan zoal vandaan zou kunnen komen. Ergens uit Europa op deze map; succes met uitzoeken welke boer je stukje vlees heeft aangeleverd!

Het AH Huismerk vlees heeft “minstens” 1 Beter Leven ster

Het Beter Leven keurmerk zegt niets over voeding van de runderen, gebruik van groeihormonen of antibiotica. Ook niet over de vrijheid van de runderen om naar buiten te gaan en rond te lopen as they please.

Wél zegt het iets over de leefruimte van de koe; namelijk dat die tussen de 5,4 en de 6,6 vierkante meter ligt. Dat is nou niet bepaald om over een huis te schrijven.

Zijn de Albert Heijn Greenfields runderen grasgevoerd?

Nee. Er is ook grote onduidelijkheid over de leefomstandigheden van deze runderen. Het lijkt één grote marketing truc; door de vage woordkeuze: “[…] van geselecteerde Greenfields runderen en daarmee van extra hoge kwaliteit.” en door vindingen zoals uit het onderzoek van Stichting Wakker Dier, waaruit blijkt dat ze voor Greenfields runderen geen eens één Beter Leven ster kunnen garanderen.

Dus het idee is dat dit beter is want, tja, alles is natuurlijk beter dan “Huismerk”. Maar daar is geen bewijs voor te vinden, tenzij je de prijs moet geloven.

In any case, deze dieren krijgen de goedkoopste behandeling in hun voeding, want anders zou de marketing er heel anders uit zien; het onderwerp van voeding wordt nergens vermeld.

Zit er grasgevoerd vlees in het Albert Heijn Excellent assortiment?

Nou, het lijkt er wel op. Ja, écht waar, er bestaat een kans dat dit grasgevoerd vlees is. Laten we eens kijken naar de beschrijving zoals ze die vanuit de AH webshop geven:

De runderen voor AH Excellent Zuid-Amerikaans rundvlees lopen door het stabiele klimaat bijna het hele jaar buiten. Elk rund heeft gemiddeld ’twee voetbalvelden’ aan gras ter beschikking. De runderen grazen hun eigen menu bij elkaar, bijvoeren is niet nodig. Deze omstandigheden komen de smaak en malsheid van het vlees absoluut ten goede. Het vlees rijpt minimaal 28 dagen en wordt in een speciale vacuüm verpakking verpakt. Dit levert uiteindelijk zeer mals vlees van topkwaliteit met een pure smaak.

Dit klinkt veelbelovend, toch?

Nou, dat klinkt eigenlijk best goed ja. Maar met vlees uit Zuid-Amerika betaal je dus ook voor de reiskosten, platgezegd. En millieu-technisch is het ook niet geweldig dat het van zo ver moet komen. Je betaalt een premium op dit vlees ten opzichte van de Nederlandse boer die grasgevoerd vlees verkoopt.

Daarnaast is onduidelijk wat er gebeurt in de tijd buiten “bijna het hele jaar” en of er écht niet wordt bijgevoerd, of dat het gewoon “in theorie: niet nodig zou zijn, maar in de praktijk wel gebeurt.

En hoe smaakt het dan eigenlijk?

In mijn ervaring is het ook geen geweldig of bijzonder vlees. Misschien omdat het verre van vers is, of omdat het bijvoeren wél gebeurt ook al is het “niet nodig”; het smaakt niet geweldig. Het is nooit geweldig dooradert met vet, nooit prachtig van kleur, maar het is wel altijd een soort van… all-right; kan ermee door. Je kan er bijvoorbeeld dit van maken als je voor de Ribeye gaat:

AH Excellent Ribeye in de koekenpan, op hoge temperatuur, zonder bakvet
AH Excellent Ribeye, rare gebakken, zonder enige toevoegingen

Not bad. Ik koop het wel eens als mijn vriezer met grasgevoerd vlees van de boer leeg is en ik geen bezorgingen verwacht. Je kan rekenen op €30,- per kilo voor zulke steaks. Lees altijd wel de verpakking om zeker te weten dat je te maken hebt met hetzelfde Zuid-Amerikaanse vlees, dat het hele jaar door buiten loopt en dan schijnbaar alleen maar gras eet.

Komt het Albert Heijn’s Biologische vlees van grasgevoerde runderen?

Hiervoor gebruiken we wederom de website van de Appie; specifiek de pagina met en over hun biologisch assortiment:

Bij de productie van vlees wordt rekening gehouden met dierenwelzijn. De dieren in de biologische industrie hebben een zo natuurlijk mogelijk leven. Daarom krijgen ze ook biologische voeding en alleen medicijnen als het echt nodig is.

Biologische voeding; nou, daar heb je het al. Biologische soja? Mais? Granen? Kom maar door, want dat is biologische voeding ten top. Nee dus, dit is geen grasgevoerd vlees, maar de koeien worden wel beter behandeld dan de gemiddelde koe. De runderen van dit vlees krijgen voor hun moeite 3 Beter Leven sterren toegekend.

Hun dieet gaat er dus helaas niet op vooruit, maar het is een stuk beter dan de armzalige koe met niets anders in zijn leven dan dezelfde 4 vierkante meter aan stal en het verdrijven van tijd met een eindeloos instroom aan “krachtvoer”.

Bonus: is het BBQ Star vlees grasgevoerd?

Sinds kort te vinden bij zowel de grotere als kleinere Albert Heijn filialen, van Utrecht tot aan Zwolle (meer steden heb ik eerlijk gezegd ook niet bezocht). Dit is eerlijk gezegd erg smakelijk, goed-uitziend vlees en het zou me niet verbazen als dit grasgevoerd vlees zou zijn.

Wat kan je verwachten met BBQ Star?

Het vlees heeft een mooie felrode kleur, met goudgelige vetmarmering, is ontzettend mals en verliest heel weinig vocht tijdens het koken.

Mijn voorkeur gaat naar hun Côte de Boeuf. Ook de T-Bone en Picanha heb ik uitgeprobeerd, maar die zijn dan erg lastig te bereiden in de koekenpan, zonder oven, terwijl ik ze ook niet zo bijzonder zou vinden voor op de BBQ aangezien het nogal kleingesneden stukken zijn voor wat een grillmeister gewend is van een steak met het bot eraan (~400gram).

BBQ Star Côte de Boeuf
BBQ Star Côte de Boeuf op de BBQ; het formaat leent zich erg goed voor een kleine BBQ
BBQ Star Côte de Boeuf van de koekenpan, op “een bedje van scrambled egg”
Wat zegt BBQ Star zelf?

Als we af zouden gaan op de website van BBQ Star, dan lijkt het erop dat het erg plausibel is dat BBQ Star vlees grasgevoerd is:

Het Simmentaler rund is een oeroud, traditioneel ras. De koeien zijn goud- tot roodkleurig, met witte vlekken. Ze leven in het gebied rondom de Alpen en worden gehouden door familiebedrijven die veel aandacht besteden aan kwaliteit en zorg voor de dieren.

De ervaring zegt dat elke grasgevoerde-koeien-houder een familiebedrijf is. Dat betekent niet dat het omgekeerde ook altijd waar is, maar in dit geval helpt het wel in de beoordeling. De foto’s op hun website tonen ook alleen maar grazende, blije Simmentaler koeien, maar goed, dat is natuurlijk ook goede marketing.

Ik heb het daarom maar gewoon bij ze voorgelegd:

Conclusie

Voor de prijs van €25,- per kilo is het onwaarschijnlijk dat je vlees vanuit de Alpen grasgevoerd kan laten produceren en vervolgens hiernaartoe kan brengen. Onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk, want ook op stal gevoerd worden kan betekenen dat de koeien alleen maar hooi (gedroogd gras) krijgen. We bestempelen deze als: misschien grasgevoerd.

Bonus 2: is het nieuwe Albert Heijn Premium Rundvlees grasgevoerd?

Speciaal voor het BBQ-seizoen heeft de AH een nieuw paradepaardje geïntroduceerd: het Premium Rundvlees assortiment. Dit vlees ziet er mooi uit en kost een behoorlijke duit, namelijk €38,- per kilo voor de Côte de Boeuf. Helaas kunnen we hier niet mee concluderen dat het daadwerkelijk grasgevoerd is. Er wordt dan ook nergens vermeld hoe de koeien leven, laat staan wat ze eten. Er zijn geen eens beter leven sterren te vinden. Voor dit geld kan je ook een prachtige grasgevoerde ribeye, ofwel côte de boeuf zonder bot, vinden bij de webshop van Boeren in het Bos.

Grasgevoerd vlees bij de Albert Heijn samengevat

Er is geen expliciet grasgevoerd vlees te kopen bij de Albert Heijn, zowel “offline” in de winkels als online op hun webshop. Wel lijkt het erop dat er mogelijkheden zijn om grasgevoerd vlees bij ze te kopen, maar daarover kunnen we niks met volledige zekerheid zeggen, en daarvan zou het assortiment in ieder geval ook beperkt zijn tot enkele soorten steaks. Deze schijnbaar grasgevoerde steaks komen niet uit Nederland en zijn in beperkte hoeveelheden in te kopen en beperkt houdbaar.

Dus als het gaat om een verandering in je boodschap-gewoontes, dan is de betere keus vooralsnog om een Hollandse boer te vinden die je voor een goede prijs, met veel bestel en bezorg gemak, prachtig grasgevoerd vlees bij jou thuis weet te leveren. Ik raad je hiervoor aan om mijn uitgebreid toegelichte top 5 webshops voor grasgevoerd vlees te bekijken, om je verder te helpen in je zoektocht.

Grasgevoerd vlees bij de Jumbo?

Met bijna 10 miljard euro aan jaarlijkse omzet is de kans groot dat er ook bij jou een Jumbo in de buurt zit. De vraag die wij gaan bekijken is natuurlijk of er bij de Jumbo ook een aanbod ligt van grasgevoerd vlees-producten. Spoiler alert: als je in bulk vlees wil kopen – zoals dat normaal is bij de horeca en zoals ik ook zelf iedere jaar voor €5.000+ aan vlees bestel – dan kan je heel mooi grasgevoerd vlees vinden bij de Jumbo, maar waarschijnlijk niet in de winkel zelf.

De Jumbo heeft net als de AH een uiteenlopend assortiment van typen vleesproducten, namelijk deze 5:

 • Huismerk blauw of rood (gewoon rund)
 • Huismerk groen (Iers rund)
 • Jumbo Biologisch
 • Jumbo Fijnproevers
 • The Meat Lovers (bevroren)

Is Jumbo’s standaard huismerk vlees grasgevoerd?

Nou, nee. Het doel van huismerk vlees is een zo laagdrempelig en bovenal goedkoop mogelijk product aan te kunnen bieden. Dat doet Jumbo dan ook, zonder daarbij ook maar een woord vrij te laten over de manier waarop deze runderen leven. Zonder ook maar één Beter Leven ster of wat dan ook, kunnen we ervan uitgaan dat dit typisch massastal vlees is waarbij graan, mais, soja en een aantal vierkante meters aan stal de norm zal zijn.

Er valt dan ook weinig over dit vlees te vinden, en de ervaring leert ons dat we dan kunnen rekenen op dat er vanuit Jumbo niets positiefs over te melden is.

Rood of blauw huismerk etiket, maakt het nog uit?

Nee. De kleur van de etiketten van Jumbo huismerk vlees kan rood of blauw zijn, maar dit heeft alleen te maken met welk deel van de koe wordt gebruikt en op welke manier. Blauw is alles dat bewerkt is en waar bijvoorbeeld kruiden of E-nummers aan zijn toegevoegd, zoals hamburgers of chipolataworstjes. Rood betekent dat het gaat om onbewerkte stukken vlees, zoals sukadelappen voor draadjesvlees.

Is Jumbo Biologisch vlees grasgevoerd?

Nee, Jumbo Biologisch vlees is niet grasgevoerd. Eigenlijk komen we hier tot dezelfde conclusie als bij de Albert Heijn. Dat is namelijk dat het biologische vlees van de Jumbo waarschijnlijk een duurzamere, smakelijkere, gezondere en zeker ook duurdere keuze is dan het huismerk, maar dat dit niet te vergelijken valt met écht grasgevoerd vlees.

Wat eet een biologisch rund dan?

De biologische runderen hebben wat meer leefruimte, mogen wat vaker buiten lopen en krijgen biologische voeding – dus biologisch geteelde soja, mais en/of granen. Biologisch of niet, krachtvoer is krachtvoer, en koeien zijn gewoon geëvolueerd om gras te eten, af en toe een bloemetje of iets dat tussen gras door groeit, en niets anders.

Is het Jumbo huismerk vlees van Ierse runderen grasgevoerd?

Meestal is Iers in de context van vlees een redelijk betrouwbaar synoniem voor grasgevoerd. Dit synoniem wordt echter wel altijd benadrukt, als het klopt. Want, “Iers én grasgevoerd”, klinkt ook al chiquer en beter dan alleen “Iers”. In dit geval heeft Jumbo het over “Iers Rund” en meer dan dat ook niet. Over de precieze afkomst wordt niks verteld en de leefwijze van de runderen is dan ook volledig onbekend.

Iers vlees is toch altijd grasgevoerd?

Nee. En eigenlijk is er ook geen enkele reden om te vertrouwen dat Iers vlees automatisch grasgevoerd is, want Ierland heeft er helemaal geen wetten voor of iets wat erop lijkt.

Het is gewoon zo dat het meeste Ierse vlees grasgevoerd is, of in ieder geval grotendeels grasgevoerd, omdat ze daar barsten van de grasweides, maar dat is vaak niet voor de volle 100% en hier kan je dus niet blind op vertrouwen.

Is vlees van Jumbo Fijnproevers grasgevoerd?

In sommige gevallen wel! Met duidelijke aanduidingen wanneer dit wel of niet het geval is, kan je op de website van Jumbo Fijnproevers een aantal mooie opties vinden voor grasgevoerd vlees. Ook in Jumbo’s filialen zelf zelf kan je hun producten tegenkomen, maar er zal dan wel een groot verschil zitten in de kwaliteit van wat je kan kopen en ook in de gewichten die veel kleiner zijn dan op de website.

Online grasgevoerd vlees bij jumbo-fijnproevers.com

De BBQ-liefhebber zal blij worden van het bekijken van het online assortiment van Jumbo Fijnproevers. Bekende rassen met een goede levenskwaliteit, grasgevoerd, en voornamelijk als vleesproducten aan één stuk aangeboden. En hoe leggen ze dat zelf uit? Zie hier:

Kleinschalige bedrijven

De boeren zorgen goed voor hun vee. In Ierland zijn de meeste boerderijen familiebedrijven en per bedrijf worden slechts enkele tientallen runderen gehouden. Geen massa-veeteelt dus. Ierse boerderijen worden vaak van generatie op generatie overgedragen. De kennis is van een hoog niveau. Zo weten Ierse boeren – als onderdeel van een trotse traditie – een product neer te zetten van uitzonderlijk niveau. Het vlees verdient daarom het predicaat ‘Irish Nature’.

In de wei

Belangrijk voor de kwaliteit is dat de rundveehouderij in Ierland ‘extensief’ is. Dit betekent dat de runderen veel ruimte hebben om te grazen. De meeste boerderijen zijn kleinschalig en bezitten veel grasland. De runderen van Fijnproevers lopen het grootste gedeelte van het jaar buiten in de wei. Ze eten vers gras met bloemetjes en krijgen geen antibiotica toegediend als dat niet nodig is. Door dit dieet is Iers rundvlees malser, rijker van smaak en bevat minder vet en juist meer gezonde vitamines en vetzuren.

Iers rundvlees is een bron van hoogwaardige eiwitten, vitamines (A, B en E) en mineralen (ijzer, zink, koper, magnesium, kalium en fosfaat). Dit dieet garandeert ook een constante en uitmuntende kwaliteit.

Omdat ze buiten lopen hebben ze volop de ruimte om te bewegen. De lichaamsbeweging in combinatie met het verse voedsel zorgen voor heerlijk mals en smaakvol vlees. Iers rundvlees verliest weinig vocht tijdens het braden, waardoor het ook na bereiding malser blijft.

Wat ‘t rundvlees extra smaakvol maakt, is de zoute zeewind die over de Ierse eilanden waait en wordt opgenomen in het gras het rund eet. Dat proef je!

Een paar nadelen zijn er wel. Het vlees komt uit het buitenland en is daarmee minder vers en ook duurder. Daarnaast heb je weinig opties en al helemaal weinig opties als je op zoek bent naar kleine porties, want de meeste stukken vlees van Fijnprovers wegen een aantal kilo. Maar, voor die éné BBQ in het jaar dat je iets groots en bijzonders wil klaarmaken, kan je hier zeker weten terecht!

Grasgevoerd vlees van Jumbo Fijnproevers bij jou in de supermarkt

Helaas, in de supermarkt zelf lijkt er geen grasgevoerd vlees van Jumbo Fijnproevers te zijn. De labeling van “grasgevoerd”, zoals die trots gebruikt wordt op de Fijnproevers website, is nergens te vinden in het assortiment van de supermarkt.

Is Jumbo Meat Lovers’ vlees grasgevoerd?

In de supermarkt zelf kan je ook nog vlees tegenkomen van Meat Lovers. Dit is bijzonder vlees wat praktisch betekent dat het bijna alleen maar steaks zijn die ze aanbieden en dat die van bijzondere rassen afkomstig zijn. Je kan het vinden in de vriesschappen van de Jumbo. Maar helaas, hier zit geen grasgevoerd vlees tussen. Deze twee voorbeelden vatten het goed samen:

Sappige rundvleesburger van angusrunderen die vrijuit grazen op de uitgestrekte vlaktes in Australie. Ze worden minimaal 120 dagen graangevoerd, waardoor het vlees zijn specifieke smaakt krijgt.

Vlees met een grove structuur en rijke smaak. De goede vetdooradering zorgt dat het vlees, eenmaal bereid, botermals is met behoud van zijn delicate textuur. Afkomstig van Amerikaanse runderen die op uitgestrekte vlaktes leven. Ze worden minimaal 120 dagen graangevoerd.

Wel kan dit assortiment ook Struisvogel, Lamsbout en andere exclusieve producten bevatten, waardoor het je leuke opties kan geven voor een verrassingsmaaltijd van de Masterchef at home.

Jumbo’s grasgevoerde vlees aanbod samengevat

In het online aanbod van de Jumbo is er grasgevoerd vlees te vinden, namelijk in hun Fijnproevers assortiment dat zich positioneert als horeca-kwaliteit-vlees dat voor iedereen beschikbaar is. Je kan dus voor een bijzonder stuk vlees voor op de BBQ terecht bij de Jumbo, maar dan wel alleen bij hun webshop.

Verder is alles wat ze in de supermarkt aanbieden hoogstens biologisch van kwaliteit, met een eventuele uitschieter voor bevroren vlees vanuit Ierland dat waarschijnlijk voor een deel van de levensduur van de runderen grasgevoerd zal zijn, maar dat niet volledig grasgevoerd zal zijn.

Als je meer wil dan eenmalig uitpakken voor op de BBQ, en je hebt behoefte aan alledaagse stukken vlees voor een betaalbare prijs, maar wel grasgevoerd, dan kan je beter terecht bij Hollandse boeren zoals Jelwin en Ymkje van schotsehooglanders.nl.

Is er grasgevoerd vlees te koop bij de Aldi?

Nee, helaas is er niet eens iets dat in de buurt komt. Ze hebben een beperkt assortiment dat in ieder geval geen luxe producten zoals ribeye omvat, en daarin onderscheiden ze eigenlijk maar twee soorten vlees:

 • Huismerk Aldi vlees
 • Biologisch Aldi vlees

Is het huismerk vlees van de Aldi grasgevoerd?

Helaas niet nee, zelfs niet vanuit het buitenland. Het huismerk vlees van de Aldi heeft nul Beter Leven sterren, terwijl ze trost pronken met de drie sterren die hun biologische vlees heeft. Hierdoor kunnen we gemakkelijk concluderen dat het huismerk er ook écht nul heeft, en dat staat nog volledig los van de voeding van de runderen die wél Beter Leven sterren hebben.

Is Aldi’s biologische vlees grasgevoerd?

De feiten over biologische runderen vertellen ons simpelweg dat ze beter leven dan massa-stal runderen en dat ze voer eten dat biologisch is. Of dat voer nou biologisch geteelde soja, mais of granen is, dat maakt verder niet uit voor de certificering. En evengoed is het bekend dat het goedkoper is om zulk krachtvoer te gebruiken, in plaats van gras en hooi (gedroogd gras) als enige voedingsbron voor de koe. Dus kunnen we ook hier concluderen, dat dit vlees van de Aldi niet grasgevoerd is.

Overigens is het enige biologische vlees dat de Aldi aanbiedt rundergehakt; erg beperkt dus. Ze leggen zelf uit wat biologisch vlees van de Aldi betekent aan de hand van een video, wat onze conclusie bevestigd. Zo vertellen ze op hun website bij het biologische rundergehakt:

Voor ons biologische gehakt krijgen de dieren zachte ligplaatsen binnen en kunnen ze extra veel naar buiten. Ervaar het zelf, bekijk de video. 

Samenvatting van het vleesaanbod van de Aldi

Het vlees van de Aldi is dus verre van grasgevoerd. Sterker nog, ze hebben geen enkele grasgevoerde optie en maar één biologische optie. Als we dus binnen de top 10 kijken, komt de Aldi nagenoeg onderaan te staan in het aanbod van grasgevoerd vlees en misschien zelfs voor vlees in het algemeen.

Waar kan je dan wel terecht? Ik raad zelf altijd aan om direct bij de boer te kopen voor de beste kwaliteit, het meeste gemak, grootste assortiment en laagste prijs van alle leveranciers van grasgevoerde leveranciers. Zie voor een aantal opties mijn top grasgevoerde boeren webshops 5 uit meer dan €10.000 aan vlees.

Kun je bij de SPAR grasgevoerd vlees kopen?

Omdat de SPAR hard inzet op online boodschappen bestellen, hebben ze een vrij uitgebreid assortiment op de website.

Hier kunnen we onderscheid maken tussen 3 soorten rundvlees:

 • SPAR huismerk
 • BIO+ rundvlees
 • Weidenaar rundvlees

Is SPAR huismerk vlees grasgevoerd?

Was het maar waar. Nog geen 12 euro voor een kilo rundergehakt. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn, maar aangezien er niet eens 1 Beter Leven ster op zit zal het niet eens in de buurt komen.

Is SPAR’s BIO+ rundvlees grasgevoerd?

Dit is kwalitatief behoorlijk veel beter dan het gemiddelde supermarkt vlees. Er is alleen een belangrijke belofte die biologisch vlees maakt waar een kenner aan ziet dat het ook geen grasgevoerd vlees zal zijn.

Er is namelijk de belofte dat de voeding van de runderen biologisch geteeld is. Dus dat zijn biologische granen, soja of maïs. Geen gras. Ook al zullen deze runderen wel stukken meer gras binnenkrijgen, omdat ze volgens biologische richtlijnen veel meer mogen grazen op de wei.

Is Weidenaar rundvlees grasgevoerd?

Dit is een worstenmaker uit Dokkum, Fryslân. Ze zijn sinds kort begonnen met biologisch vlees te gebruiken in hun aanbod en af te lezen van hun website zijn de runderen wel goede grazers, maar niet per sé grasgevoerd.

Het zijn namelijk melkkoeien geweest, en over het algemeen worden die niet vetgemest, maar krijgen ze wel extra voeding. Vooral wanneer ze de “transitie” naar vleeskoe ondergaan wordt die voeding van belang.

Valt er dus grasgevoerd vlees te vinden bij de SPAR?

Nee. Helaas niet. Dit maakt ze echter geen bijzondere supermarkt. Wat wel opvallend is, is dat hun standaard huismerk ook echt nul Beter Leven sterren heeft. Geen aanrader dus.

Verkoopt de Lidl grasgevoerd vlees?

De Lidl heeft een beperkt vleesaanbod met nog geen 20 rundvlees producten op de website, maar biedt wel een aantal verschillende soorten rundvlees, namelijk:

 • Zuid-Amerikaanse Lidl steaks
 • Lidl Biologisch rundergehakt
 • Lidl Huismerk rundvlees

We bekijken per soort wat er te vinden is over de voeding en leefomstandigheden van de runderen. Opvallend is al dat er weinig online te vinden is over het vlees van de Lidl. We gaan daarom in het algemeen, bij gebrek aan informatie, leunen naar niet-grasgevoerd en naar slechte omstandigheden, omdat een bewust doordachte aanpak van deze punten, in het voordeel van de runderen, in de praktijk vrijwel altijd gepaard gaat met een flinke dosis marketing. Diervriendelijk, duurzaam en bovenal grasgevoerd vlees zou zichzelf dus ongetwijfeld kenbaar maken. Without further ado, laten we op onderzoek gaan.

Zijn de Zuid-Amerikaanse steaks van de Lidl grasgevoerd?

Er zijn in Zuid-Amerikaanse meerdere landen die bekend om hun hoge-kwaliteitsvlees, dankzij grasgevoerde runderen. Uruguay verplicht bijvoorbeeld via wetten dat koeien enkel gras mogen eten en geen groeihormonen of preventieve antibiotica toegediend mogen krijgen. Ook landen zoals Argentinië en Brazilië staan bekend om hun vlees, dat nog altijd grotendeels grasgevoerd wordt geproduceerd.

Toch hoeft dit niet te betekenen dat het vlees van de Lidl ook echt grasgevoerd is. Als je namelijk zoekt naar grasgevoerde Argentijnse steaks bij je lokale slager of online, dan kom je er al gauw achter dat de grote bekendheid gepaard gaat met een groot prijskaartje van wel €40,- per kilo. Bij de Lidl ligt dit tussen de €20,- en €25,-, waardoor er al meteen een alarmbelletje af moet gaan.

Ook zijn aanbieders van echte grasgevoerde Argentijnse, of anderzijds Zuid-Amerikaanse, steaks zich bewust van de marketingwaarde achter zulke termen en is het eigenlijk niet geloofbaar dat Lidl hier geen gebruikt van maakt, want ze benoemen niks over grasgevoerd binnen hun assortiment.

Ik trek dan bij deze de conclusie dat de Zuid-Amerikaanse steaks van de Lidl niet grasgevoerd zijn. Helaas.

Is het biologische rundergehakt van de Lidl grasgevoerd?

We zijn biologisch rundergehakt bij meerdere supermarkten tegengekomen, met als rode draad dat hierbij wél daadwerkelijk sprake is van een ander product dan de huismerk variant, maar dat dit niet te vergelijken valt met grasgevoerd rundergehakt. Biologische runderen kunnen namelijk oneindig genieten van soja, mais, aardappelschillen of graan, zolang dit maar biologisch geteeld wordt.

Daarom is ook hier geen sprake van grasgevoerd vlees, maar wel van een (arguably) beter product dan generiek massastal vlees, en dat zal je ook proeven.

Is het huismerk vlees van de Lidl grasgevoerd?

Helaas is een Beter Leven ster nog niet eens een minimaal streven van de vlees huismerken van Nederlandse supermarkten, laat staan dat er sprake is van een standaard beleid van grasgevoerd vlees aanbod. Het huismerk is altijd al het goedkoopste aanbod geweest en daarmee ook gelijk het aanbod van de laagste kwaliteit zowel in de levenskwaliteit van de runderen als van de resulterende smaak op je bord.

Vandaar dat we wederom bij de Lidl concluderen dat ook deze categorie van vleesproducten niet grasgevoerd is.

Samenvatting van Lidl’s vleesaanbod

Het vlees aanbod van de Lidl supermarkten is niet grasgevoerd. Er valt geen enkele grasgevoerde optie te vinden en er is net als bij de Aldi eigenlijk maar één biologische optie. De Lidl scoort dan ook erg laag als we een vergelijking zouden trekken tussen de 10 supermarkten uit dit lijstje.

Wat is een betere optie? Zelf ben ik een fan van direct, online, vlees inkopen bij de boer. Een grote aanrader hiervoor is Robert de Krijger met zijn webshop Vlees van Ons waar ik inmiddels voor vele duizenden euro’s vlees heb besteld.

Heeft de Coop grasgevoerd vlees te koop?

Bij de Coop supermarkten is er een divers rundvleesaanbod van meer dan 50 verschillende producten dat kan worden opgedeeld in vier categorieën:

 • Standaard Coop huismerk vlees
 • 2-sterren Coop huismerk vlees
 • Bio+ Biologisch vlees

Per categorie gaan we op zoek naar alles wat er te vinden valt over de leefomstandigheden en de voeding zoals de runderen dat ervaren.

Is het standaard Coop huismerk vlees grasgevoerd?

Voor €8,39 heb je bij de Coop al een kilo rundergehakt. Je kan het ook kopen met een verpakking die zogezegd “70% minder plastic” gebruikt, als je 2x 500 gram koopt, maar dan kost het je wel 75 cent meer per kilo. Maar, in beide gevallen staat er niks vermeld over sterren, voeding, levenskwaliteit m.b.t. de runderen. Terwijl de website verder met trots alles wat maar sterren heeft expliciet benoemd en uitlicht, wordt er bij het standaard huismerk dus niks over vrijgelaten.

We concluderen dat hiervoor de bekende massastal-koe wordt gebruikt, om zo goedkoop mogelijk vlees aan te kunnen bieden. Dat is dus ongeacht de leefomstandigheden, duurzaamheid, ethische overwegingen, smaak of voedingswaarden van het uiteindelijke rundvlees. Dit vlees is dus niet grasgevoerd, maar misschien wel precies het omgekeerde van grasgevoerd.

Is het 2-sterren huismerk vlees van de Coop dan grasgevoerd?

Bij de Coop kan je ook huismerk-vlees met 2 sterren vinden, zoals bijvoorbeeld 250 gram entrecôte voor €7,50. Voor hetzelfde geld (€30,- per kilo) heb je bij veel boeren al wel een grasgevoerde entrecôte te pakken. Deze steak met een 2-sterren keurmerk is zelf ongetwijfeld verre van grasgevoerd. De runderen krijgen hoogstens wat meer stalruimte en dagen in de buitenlucht dan bij het standaard huismerk.

Is het bio+ vlees van de Coop grasgevoerd?

Het Bio+ merk hebben we bij meerdere supermarkten terug zien komen. Het enige objectieve dat we er over kunnen zeggen is dat het beter is dan vrijwel ieder huismerk voor wat betreft leefomstandigheden van de dieren en gebruik van antibiotica, groeihormonen en andere “trucjes”. Maar, een biologische koe vreet net zo hard granen, maïs en soja als zijn niet-biologische buren. Dus nee, dit is geen grasgevoerd vlees. Van de Bio+ website wordt je overigens ook niet veel wijzer als het op dit onderwerp aankomt.

Samenvatting van het Coop vleesassortiment

De Coop supermarkten bieden geen grasgevoerd vlees aan. Er is dus geen enkele grasgevoerde optie en op zijn best kan je er biologisch vlees vinden, wat vrijwel even duur is als grasgevoerd vlees van de boer. Coop zit ook zeker niet in de toppers van ons lijstje.

Ik zou eerder aanraden om je bekend te maken met een boerderij, eventueel bij jou in de buurt, en daar je vlees in te kopen. Ga er een keer langs, bijvoorbeeld op een rondleiding zoals ik dat bij Boeren in het Bos heb ervaren, en kies op die manier voor gezond, duurzaam en lekker vlees.

Verkopen de Plus supermarkten grasgevoerd vlees?

De Plus-supermarkten hebben een bijzonder uitgebreid assortiment als het aankomt op vlees, vis, gevogelte en wild en is daarmee vergelijkbaar met de Albert Heijn die we als eerste hebben bekeken. Binnen het rundvlees, waar we ons op gaan focussen, zijn er zelfs 4 productlijnen binnen het assortiment te vinden:

 • Plus standaard huismerk
 • Plus “Uit eigen slager”
 • Plus Boerentrots
 • Plus Biologisch

Binnen deze labels kan je van alles vinden, van rundergehakt en hamburgers tot aan ribeyes en mergpijpen. Laten we dieper gaan en kijken of er binnen deze labels grasgevoerd vlees te vinden is.

Is het standaard huismerk van de Plus grasgevoerd?

Het zal niemand verrassen dat dit vlees niet grasgevoerd is. Er is nog niet eens één “Beter Leven”-ster aanwezig en het rundergehakt kost bijvoorbeeld maar €8,70 per kilo. Voor dat geld verwacht ik een armzalige situatie voor de koeien, met een dieet van 100% krachtvoer (granen, maïs, soja) en veel te weinig ruimte om daar ook maar iets van te verbranden in beweging.

Is het vlees van de Plus “Uit eigen slager” grasgevoerd?

Het enige dat we objectief kunnen zeggen over dit vlees ten opzichte van het ‘standaard’ huismerk van de Plus, is dat het gehakt uit dit assortiment, volgens de vermelde voedingswaarden, lager is in vet en juist wat hoger in eiwitten. Dat is algemeen genomen wel een kenmerk van grasgevoerd vlees vergeleken met vlees van vetgemeste runderen, maar bij gehakt kan de producent natuurlijk zelf bepalen welke verhoudingen tussen vet en eiwit er in het eindproduct terugkomen. Wederom geen vermelding van sterren of wat dan ook, dus zeker niet grasgevoerd.

Is het Boerentrots assortiment van de Plus grasgevoerd?

Bij het Boerentrots vlees heeft de Plus dan toch wat sterren, welgeteld twee. Wat mogen we daarvoor verwachten? Vlees dat ergens tussen het allerlaagste van altijd-op-de-stal staande, vetgemeste, ongezonde koeien en blije grasgevoerde koeien in zit. Het voer zal zeker uit een deel gras bestaan dat de koe opeet tijdens het grazen in de warmere maanden, maar zal vooralsnog grotendeels bestaan uit krachtvoer.

Dit vlees is dus niet grasgevoerd, maar biedt wel andere soorten vlees zoals ribeye en andere steaks die je in het standaard huismerk assortiment niet zal terugvinden.

Is het biologische vlees van de Plus grasgevoerd?

Als we de Boerentrots nemen en daar één ster aan toevoegen, komen we uit op het biologische vlees van de Plus. Net als bij de bovengenoemde Albert Heijn, Jumbo, Lidl etc. is dit geen grasgevoerd vlees, maar wel de beste keuze als je dan toch in de supermarkt een keuze moet maken en je al vindt dat grasgevoerd vlees de meerprijs waard zou zijn. Biologisch vlees gaat namelijk op een hoop vlakken de goede richting op, maar blijft hangen op plekken waar grasgevoerd vlees gigantische stappen zetten, voornamelijk dan als het aankomt op de voeding.

Bij biologisch vlees is er namelijk alleen een belofte aanwezig over de afkomst van het voer, namelijk dat het biologisch geteeld is, maar niet op welk voer dat dan moet zijn. Biologische granen, maïs en soja zullen de koe echt geen goed doen, tenzij het doel is om sneller, hoger uit te komen op de weegschaal.

Het aanbod van de Plus, kort samengevat

Er is bij de Plus een breed assortiment aan typen rundvlees te verkrijgen, om maar niet over de vis-, gevogelte- en wildsoorten te spreken. Dat kan variëren van een typische vetmest-stal-koe tot aan de biologische 3-sterren koeien en van de koe dan ook allerlei soorten snedes of delen die je kan kopen.

Maar voor grasgevoerd vlees zal je helaas ergens anders moeten kijken, waarover ik meer vertel in mijn artikel over grasgevoerd vlees en waar je dit het beste kan inslaan.

Verkoopt de Dirk van den Broek supermarktketen grasgevoerd vlees?

De Dirk is er bij individuele producten in het vleesassortiment vrij weinig te vinden over de herkomst, maar we kunnen wel teruglezen hoe ze zich hierover globaal gezien willen positioneren, namelijk:

Bij Dirk van den Broek staat dierenwelzijn hoog in het vaandel. Om deze reden vinden wij het belangrijk om een duurzaam vleesassortiment, met onder andere het Beter Leven keurmerk, te hebben. Zo hebben varkens en koeien met een Beter Leven keurmerk meer ruimte en afleidingsmateriaal en kunnen kippen meer genieten van daglicht, vers stro en graan.

Alle 1 de Beste varkensvleeswaren zijn gecertificeerd met minimaal 1 Beter Leven ster. Dit zelfde geldt voor de kipvleeswaren en eieren. En we hebben een breed assortiment rundvlees met 2 Beter Leven sterren. Het aanbod van vlees met Beter Leven sterren zal voortdurend verder uitbreiden. Zo willen we eind 2023 ook ons hele verse kipassortiment omzetten van langzaam groeiend ras naar scharrelkip met het 1 ster Beter Leven keurmerk.

Ook zet Dirk zich continu in om het vleesassortiment, afkomstig van veehouders en producenten die voldoen aan de bovenwettelijke normen, te vergroten. Bovendien verplichten wij onze leveranciers gebruik te maken van vlees dat tot stand is gekomen met inachtneming van de hiervoor geldende wettelijke normen. Op deze manier leveren wij graag onze bijdrage aan een beter dierenwelzijn.

Wat kunnen we concluderen vanuit dit statement van de Dirk?

 1. Dat je bij de Dirk een aantal verschillende niveau’s aan dierenwelzijn gaat tegenkomen en dat ze specifiek bij kippen en varkens in ieder geval 1 Beter Leven ster garanderen.
 2. Dat ze bij de Dirk alle leveranciers verplichten om geen wetten te verbreken, wat vrij logisch is.
 3. Dat ze, naar mijn mening, met zo’n korte, erg verborgen uitleg alleen focussen op hoe hun standpunt op dit onderwerp niet schandalig of onethisch zal klinken. Nergens anders op de website gaan ze hier dieper in op dit onderwerp. Ze leggen ook niet uit wat dan precies hun zorg is, want de Beter Leven sterren zijn natuurlijk alleen maar indicatoren voor het behalen van behaalde doelen. Uit deze tekst kunnen we bijvoorbeeld niets opmaken over gebruik van antibiotica of onnatuurlijke voeding etc.

En wat kunnen we zeggen over het rundvlees assortiment zelf?

De Dirk verkoopt een hoop verschillende soorten rundvlees, op te delen in:

 • Huismerk 1 de beste
 • Huismerk 1 de beste met 2 sterren
 • Huismerk 1 de beste BIO
Is het vlees van huismerk 1 de beste grasgevoerd?

Nee, dit vlees is niet grasgevoerd. Het goedkoopste vlees van Dirk heeft hooguit 1 Beter Leven Keurmerk ster. Dirk zal (of mag) niet eens proberen te claimen dat dit op het niveau van grasgevoerd vlees zit.

Is huismerk 1 de beste vlees met 2 sterren van de Dirk grasgevoerd?

Hetzelfde verhaal geldt hier, maar dan is dit vlees wel net een graadje hoger op de schaal. Koeien met 2 sterren zullen net wat meer grazen in de wei en genieten van extra stalruimte.

Voeding is überhaupt geen factor bij Beter Leven sterren. Wel is het zo dat ze logischerwijs meer gras zullen eten door het grazen.

Is Huismerk 1 de beste BIO dan grasgevoerd?

Nee. Het eten dat de koeien krijgen zal van biologische oogst komen, maar dat kan evengoed biologische soja, maïs of graan zijn. Verder is het weer een stapje verder qua ruimte op de stal en vrijheid om naar buiten de gaan. Dat verbeterd ook zeker de kwaliteit van het vlees.

Maar grasgevoerd is dit vlees niet.

Kun je bij de DekaMarkt grasgevoerd vlees vinden?

Op de website van de DekaMarkt kun je eenvoudig het hele vleesassortiment bekijken. In dit overzicht valt er snel iets op. Bijna geen enkel product heeft Beter Leven sterren. Nou zegt dit nog niks over grasgevoerd ja/nee, maar dat is wel bijzonder als we kijken naar de concurrentie.

Al met al zijn er twee merken vlees die ze in hun assortiment aanbieden:

 • 1 de Beste Biologisch
 • DekaVers
Is 1 de Beste Biologisch vlees van de DekaMarkt grasgevoerd?

Nee, net zoals bij de Dirk overigens. Dit is exact hetzelfde vlees en de DekaMarkt biedt alleen maar de rundervinken aan. Dat is dus wel een erg ‘mager’ biologisch aanbod.

Is DekaVers vlees grasgevoerd?

Af te lezen aan de marketing en de prijzen zou ik meteen concluderen dat dit niet grasgevoerd is. Er zijn 0 Beter Leven sterren, geen vermeldingen van “grass-fed” of blije, grazende koeien, en het vlees is erg goedkoop.

Bonus: kun je grasgevoerd vlees bij de slager vinden?

De meeste slagers hebben wel grasgevoerd vlees in hun schappen liggen, maar dan wel alleen de steaks. Dan heb je bijvoorbeeld keuze uit grasgevoerde Aberdeen Angus en Black Angus uit Engeland, Australië of zuid-Amerika. De prijzen voor de grasgevoerde steaks zullen tussen de 30 en de 100 euro per kilo liggen, variërend van flat iron tot aan de Tomahawk steak. Een grasgevoerde ribeye of entrecôte van de slager kost meestal 40 à 50 euro per kilo.

De voordelen van dit grasgevoerde vlees ten opzichte van bij de Nederlandse boer zijn de bijzondere vleesrassen uit het buitenland; rassen die je bij een supermarkt niet gauw gaat vinden.

Daartegenover staat een bijbehorend prijskaartje en ook dat het niet ingevroren is en dus beperkt houdbaar en dat het dus van de andere kant van de wereld moet komen. Dus ook vanuit duurzaamheids-overwegingen valt hierover te twisten.

Voor het beste aanbod zal je het grasgevoerde vlees toch echt thuis, op je computer, moeten kopen, zoals we dat eerder in dit artikel hebben besproken. De boer is en blijft de beste leverancier voor grasgevoerd vlees.

4 reacties op “Waar kan ik grasgevoerd vlees kopen?”

 1. Pingback: Alles over grasgevoerd vlees | Andreas Paulusma

 2. Pingback: Heeft mijn supermarkt grasgevoerd vlees te koop? - Andreas Paulusma

  1. Hi Don,

   Dank voor je reactie!

   De Ekoplaza bezoek ik zo nu en dan, maar nooit voor vlees. Ik weet wel dat ze er goede producten verkopen in hun vriesvak (denk aan wild van de Veluwe, en vlees van lokale biodynamische boeren) en als je dat wilt kopen dan zou ik aanraden om de boerderij die vermeld staat op de zoeken. Vaak is er een website te vinden waar ze meer informatie hebben over de voeding van de dieren.

   Maarrr, je zult ook zien, dat dit vlees velen malen duurder is bij de Ekoplaza dan gewoon direct van de boer. Haal die middelman ertussenuit zou ik zeggen 😉

   Marqt heb ik helaas nul ervaring mee.

Deel je mening of stel je vragen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *