Meteen naar de inhoud

Mijn ervaring met schotsehooglanders.nl

Grasgevoerd vlees is beter voor je lichaam, lekkerder én eerlijker voor de koe, dan elk ander aanbod van biologisch tot graangevoerd. Maar… waar ga je jouw eerste grasgevoerde vleespakket kopen? In een eerdere blog keek ik naar de beste manier om grasgevoerd vlees te kopen en gaf ik de top 5 webshops uit mijn meer dan 20.000 euro aan bestellingen.

Één van die webshops, de eerste boerderij waar ik online vlees heb besteld, is de gerenommeerde SchotseHooglanders.nl van Jelwin en Ymkje!

Wat is mijn ervaring met SchotseHooglanders.nl, hoe komt het dat ze zo goed bekend staan en voor wie is deze webshop aan te raden? Ik heb ze beoordeeld op deze 5 punten:

 • Assortiment
 • Kwaliteit
 • Bezorging
 • Communicatie
 • Prijs

Daarbovenop laat ik je zien wat voor gerechten je zoal zou kunnen maken met hun producten, dus wees gewaarschuwd; er is een grote kans dat je trek gaat krijgen!

Assortiment

Het aanbod bestaat niet alleen uit rundvlees, ondanks de redelijk suggestieve(!) naam. Door nauwe samenwerking met boeren die dezelfde achterliggende visie hebben op “natuurvlees”, namelijk:

 • Geen gebruik van antibiotica of groeihormonen
 • Voeding voor de dieren die zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke dieet zit
 • Aanbod direct aan de klant, geen tussenpersonen
 • Liefdevol en respectvol omgaan met de dieren, ook tijdens het slachten

Grasgevoerd rundvlees

Van grasgevoerd stoofvlees, runderhart en rundertestikels(!) tot aan ribeye, bavette en gehakt; SchotseHooglanders.nl biedt voor ieder wat wils.

Ze bieden daarnaast ook enkele grasgevoerd-vlees-gebaseerde producten zoals knakworst, salami en ingeblikte hachee. Daar komen naast de noodzakelijke ingrediënten hoogstens wat kruiden en Keltisch zeezout aan te pas, verder niets.

Kortom, ze bieden vrijwel alles wat er bij een koe te halen valt. Wat mist er dan nog? Een échte BBQ steak aan het bot, zoals een côte de boeuf of tomahawk, die geweldig zijn om te delen. En wat blijkt? Zelfs de BBQ steaks komt eraan. Vanaf medio april bieden ze namelijk óók nog grasgevoerde tomahawks aan.

Ribeye met stukjes rundervet
Hamburgers
Tartaartjes
Gehakt en bloedworst

Antibiotica-vrije kip

Vooral de betaalbare hele kip is hier een serieuze aanrader. Geroosterde kip uit de oven, kippensoep of -bouillon of pulled chicken uit de pressure cooker. De tijdsinvestering die deze kookmethodes vragen is het zeker waard wanneer je met een product kookt van zulke kwaliteit; de hele kip van SchotseHooglanders.nl.

Tip: combineer de hele kip tijdens het kookproces met de gedroogde worst, spekblokjes of bacon voor een geweldig smaakversterkende combinatie.

Ook de losse favorieten zijn te koop. Dus voor drumsticks, kipfilet of (mijn favoriet) kippendijfilet kan je hier ook terecht.

Geroosterde kippenbout met chorizo
Hele kip met spekblokjes
Net uit de oven, nog even rusten
En dan is het genieten
Ook de kippendijfilet is een aanrader!

Vlees van buitenvarkens

De losse producten van varkensvlees zijn voornamelijk vleeswaren; gedroogde worst, leverworst, ontbijtspek etc.

‘In mijn tijd’ waren er nog losse producten voor schouder- en ribkarbonades of gehakt. Die zijn tegenwoordig alleen als alles-in-één vleespakket te krijgen – samen met speklappen en een aantal andere producten. Dat vind ik jammer, want juist van de karbonades ben ik een enorme fan – de andere producten maken me minder enthousiast.

Tip: gebruik je overal standaard (Keltisch) zeezout voor? Probeer eens Himalaya zout te gebruiken voor karbonades en ander varkensvlees, in mijn ervaring is dat een match-made-in-heaven!

Carnivoor stilleven
Karbonades van de grillpan

Kwaliteit

De kwaliteit van SchotseHooglanders.nl’s producten is écht ontzettend goed. Je weet wat je bij hun kan verwachten; elke stuk rund, varken of kip wordt aangeleverd zoals belooft. Je krijgt mooie vetmarmering, geen overbodig vochtverlies tijdens het koken en, mits je jouw aandeel in de keuken goed doet(!), een ontzettend kleurrijk en smaakvol resultaat op je bord.

Dat is ook niet anders te verwachten als je hun boerderij bezoekt. Prachtige dieren, die een vrij en gelukkig leventje leiden in een serene en wonderschone omgeving. Dat is de magie van grasgevoerd vlees. Het is goed voor het dier, goed voor de boer en goed voor de klant; Win-Win-Win.

Van mijn bezoek aan de boerderij van Jelwin en Ymkje

Bezorging

De bezorging is bij mij altijd goed aangekomen. In een mooie isolatiezak – door en door gevuld met droogijs – krijg je jouw bestelling op de beloofde datum en tijd bij jou thuis bezorgd. Sinds kort hebben ze deze methode geüpgraded naar Vers & Fijn bezorging, waardoor je pakket een Track & Trace krijgt en je bestelling altijd goed aankomt, zonder dat je hoeft te vertrouwen op het droogijs.

Tip: boven de 200 euro is verzenden gratis, dus als je vriezer het aankan; sla dan vooral groots in.

Communicatie

Eerlijk, transparant, responsief en persoonlijk. Zo zou ik de communicatie met Jelwin en Ymkje in het kort kunnen omschrijven. Ze gaan het contact aan op een persoonlijk niveau, vragen naar je ervaring en hoe ze je misschien beter van dienst kunnen zijn.

Naast de persoonlijke communicatie, versturen ze ook regelmatig (volgens mij maandelijks) een super toffe nieuwsbrief. Daarin krijg je updates vanuit de boerderij en de dieren (vooral dit vind ik leuk), nieuwe producten of recepten en ook tijdelijke deals van hun webshop.

Prijs

Ben je dan goedkoper uit dan in de supermarkt of bij de slager? Waarschijnlijk niet. Maar dat is ook wel logisch; het gaat hier dan ook om de hoogst mogelijke kwaliteit van vlees. Die kwaliteit heeft een prijskaartje. Je kan namelijk rekenen op de volgende prijzen, per 13-3-2021:

 • Grasgevoerd rundergehakt: €14,66/kg
 • Grasgevoerde ribeye of entrecôte: €40/kg
 • Hele antibiotica-vrije kip: €12,50 (~€8,33/kg)
 • Buitenvarkens vleespakket: €15/kg

Tip: koop in grotere aantallen en profiteer van volume korting: 5% voor bestellingen boven de €250 en binnenkort zelfs 10% bij €350.

Dan krijg je dus ongeveer dezelfde prijzen als bij je lokale slager, maar dan inclusief een aantal bijkomende voordelen:

 1. Meer keuze én betere kwaliteit
 2. Véél langer houdbaar, dankzij bevroren aanlevering
 3. Direct van de Nederlandse boer aan huis, op zijn milieuvriendelijkst
 4. Ethisch gezien de meest verantwoorde keuze
 5. Zowel de smaak als de voedingswaarden zijn een stuk beter

Conclusie

Uit mijn ervaring met SchotseHooglanders.nl valt alleen maar positief te spreken. Een van de meest vertrouwde, gerespecteerde en geliefde aanbieders van grasgevoerd vlees; SchotseHooglanders.nl is een aanrader voor iedere vleesliefhebber die de overstap wil maken naar grasgevoerd. Hulde aan Jelwin en Ymkje voor het prachtige aanbod dat ze over de jaren heen hebben weten neer te zetten!

2 reacties op “Mijn ervaring met schotsehooglanders.nl”

 1. Pingback: Alles over grasgevoerd vlees in 2021 | Andreas Paulusma

 2. Pingback: Waar kan ik grasgevoerd vlees kopen? - Andreas Paulusma

Deel je mening of stel je vragen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *