Carnivore, paleo, vega(n), keto, en nu dus ook het “animal-based dieet”. Wat voegt deze nieuwe naam toe aan het rijtje? Waarom kiezen sommige “carnivoren” opeens voor “animal-based”? Voor wie is een animal-based wel/geen goed idee?
Waarschijnlijk kom je bij dit artikel uit omdat je met zulke vragen rondloopt. Hopelijk ga je hieronder antwoorden tegenkomen waar je weer mee verder kunt komen. That’s the goal!
Waar mijn kennis over dit onderwerp vandaan komt
Heb ik al gezegd dat ik geen dokter ben? Do your own research, as always, en overleg met de relevante professionals. Moving on ;-)
Zo’n 8 jaar geleden begon ik me te verdiepen in voeding en leefstijl.
Verspreid tussen podcasts, boeken, lezingen en videos, van vegan tot carnivoor, en alles ertussen, heb ik allerlei ideeën en kennis tot me genomen waar ik sinds mijn 16de doorlopend op mezelf mee aan het experimenteren ben.
Ieder jaar laat ik via bloedwaardentest.nl voor zo’n 300 euro bloedwerk doen om te zien of ik me niet alleen maar goed voel maar ook intern gezond ben, en om bij te kunnen sturen waar nodig.
Vanaf mijn 18de ging ik vanuit die reis full keto en een jaar later full carnivore.
Sinds mijn 22ste jaar heb ik daar (weer) fruit en honing aan toegevoegd en noem ik het voor het gemak een carnivoor + fruitariër dieet.
Maar, een “officiële” benaming voor de kenners is dus een, you guessed it, animal-based dieet.
Een paar belangrijke bronnen van (mijn) “inspiratie” zijn geweest:
- Dr Paul Saladino
- Dr Aseem Malhotra
- Nina Teicholz
- Dr Catharin Shanahan
- Thomas DeLauer
- Dave Asprey
- Dr Shawn Baker
Mensen als zij hebben hun leven aan dit soort onderwerpen gewijd. Ik ben slechts een ingelezen ervaringsdeskundige, maar hopelijk helpt dat juist om de vertaalslag te maken. First things first!
Wat heeft animal-based eten mij gebracht?
In mijn 3 jaren strict carnivoor dieet liep ik tegen een paar problemen aan die ik allemaal heb zien verdwijnen door uit te breiden naar animal-based. Met trial en error, dat wel.
Geschat 1 op de 2 mensen komt ooit in aanraking met nare klachten van aambeien, waarvan ongeveer 1.3% het per jaar opmerkt. Nou, daar viel ik zeker tussen in mijn carnivoor tijd.
Ook zag ik in mijn jaarlijkse bloedonderzoek terugkomen dat mijn schildklierhormoon naar nul ging. Daarbovenop zag ik mijn testosteron jaar op jaar dalen. Ik ben 24 jaar oud. That’s odd.
Uiteraard was alleen vlees ook minder makkelijk in sociale settings en dat heeft ook een waarde.
Toen ik na 3 jaar weer een mango at werd ik echt happy. Mijn lichaam reageert erg goed op fruit en helemaal prima op af en toe iets als rijst of komkommer etcetera.
De testosteron is weer dik in orde, evenals de schildklier, ik heb vrijwel nul last van de aambeien, plus de sociale barrière is een stuk minder en ik geniet enorm van de mango’s, appels, bananen, passievrucht, ananas… enzovoorts!
Kortom, ik ben helemaal om; animal-based for the win ;-)
Wat betekent animal-based?
Animal-based wil zeggen dat iets in de basis bestaat uit dierlijke producten of ingrediënten. In essentie wil dat dus ook zeggen dat het beslist niet vegan is, en eerder nog het compleet tegenovergestelde.
Denk letterlijk genomen aan een leren schoen en, vooral in de context van voeding, aan vlees, vis, gevogelte en zuivel.
De focus ligt dus op dierlijke eiwitten en vetten. Verder dan dat brede principe zijn er ook geen echte “regels” over wat het betekent, maar een uiteindelijk animal-based dieet kent wel een aantal kenmerken.
Wat is een animal-based dieet?
Een animal-based dieet heeft dierlijke voeding als essentiële basis en bevat daarnaast zo min mogelijk geraffineerde oliën, suikers of anderzijds bewerkte producten.
Afhankelijk van je eigen lichamelijke en sociale behoeften kan een animal-based dieet uiteenlopen van vrijwel alleen maar vlees (carnivoor) naar bijvoorbeeld vlees en fruit met een beetje groenten (paleo). Technisch gezien past bier, aardappel en rijst er ook gewoon in.
Het is daarom ook een veel minder rigide visie op wat “goed” of “slecht” is om te eten, waardoor veel voorheen wat “radicalere” eetpatronen goed een genuanceerdere levensstijl vinden binnen het flexibele animal-based.
Over het algemeen zie je wel dat er een onderliggende, grotendeels impliciete richtlijn is om te streven naar zoveel mogelijk vlees/vis/gevogelte, orgaanvlees, zuivel, honing en fruit.
En naast het type voedsel is er ook veel bewustwording over waar dat eten dan vervolgens vandaan komt.
Komen de eieren van vrijlopende, antibiotica vrije, blije kippen? Is het fruit onbespoten en bio? Wordt de vis wild-gevangen? En tot slot: is het vlees gekocht bij een boer die grasgevoerde runderen houdt?
Dat zijn allemaal overwegingen die je veel vaker hoort binnen de context van een animal-based dieet. But, truth be told, het is een Godsgeschenk om deze overweging überhaupt te kunnen maken.
Ik geloof dat die keuzes het geld waard zijn, alleen al voor de voedingswaarden en de smaak, maar ik geloof ook dat je er gigantisch goed aan doet om dit soort voeding te eten los van waar het exact vandaan komt.
Hoe dichter we bij de natuur komen door onbewerkt eten zoals onze verre voorouders te verkiezen boven ultrabewerkte uitvindingen van de afgelopen decennia, hoe beter, denk ik.
Ik neem je later ook mee in hoe dat onbewerkte, animal-based eten er dan daadwerkelijke op een bord uit kan komen te zien door je een inkijkje in mijn dagelijkse eetgewoonten. Maar eerst, why bother?
Waarom zou je animal-based willen eten?
Het doel en de strategie erachter is simpel.
Animal-based eten doe je om je zo gezond, productief, fit en vrolijk mogelijk te voelen.
Om dat te bereiken probeer je vanuit animal-based zo dicht mogelijk bij een dieet te komen waar onze verre voorouders evolutionair gezien de jackpot mee zouden hebben gewonnen en dat zoveel mogelijk recent uitgevonden voedsel links laat liggen.
Vaak kom je hierop omdat je allerlei klachten hebt in je lichamelijke/geestelijke gezondheid en je vermoedt dat je huidige levensstijl daar een (deel)oorzaak van kan zijn.
Dit is vervolgens een laagdrempelige aanpak om een dieet vol met eten waar je negatieve effecten van ervaart zonder problemen te vervangen met eten waar je je goed van voelt. Zowel op de korte als langere termijn.
Je hoeft namelijk geen gedag te zeggen tegen zoetigheid (fruit anyone?). Daarnaast hoef je geen nee te zeggen tegen gezellig uiteten gaan en kun je prima meedraaien met dinertjes bij vrienden of familie. Ook kinderen hebben genoeg opties om niet als complete wappies tussen de rest te leven.
Het is dan ook een stuk toegankelijker dan het heftige carnivoor dieet dat voor velen de achtergrond vormt om tot animal-based te komen.
Voordelen van een animal-based dieet
Gezonder eetpatroon
Door meer te focussen op calorieën van animal-based voeding ga je per direct minder voedingsrijk eten laten staan. Er is niks dat zo snel verzadigd/vult als (grasgevoerd) vlees met alle essentiële vetten en eiwitten, mineralen, vitaminen, antioxidanten…
Daardoor gaat je lichaam wennen aan goed eten en ga je waarschijnlijk veel minder tot helemaal nul trek overhouden voor (ultra)bewerkt voedsel. Dat alleen al is gigantische winst.
Er zijn zoveel klachten die gerelateerd zijn aan wat je binnenkrijgt in je dieet dat dit dan ook onvoorstelbare en verrassende effecten kan hebben op je gezondheid. Allemaal doordat je een shift maakt in wat je zoal bewust gekozen eet.
Bijdragen aan aardbodem en dier
Tegendraads is het zeker, maar niets is minder waar. Neem een ultrabewerkt type voedsel en er staat vrijwel gegarandeerd een monocultuur “boerderij” tegenover waar de bodem jaar na jaar verder wordt uitgeput.
Binnen animal-based kies je daarentegen voor zoveel mogelijk bio(dynamisch) groente en fruit, grasgevoerd vlees, wild gevangen vis, etcetera. Zo kom je dichter bij hoe de natuur al miljoenen/miljarden jaren lang zichzelf, met de nodige verandering en evolutie, in stand houdt.
Meer intuïtie voor wat je lichaam nodig heeft
Door zoveel mogelijk te eten zoals je evolutionaire voorouders dat al miljoenen jaren lang, min of meer, hebben gedaan, gaat je lichaam ook een andere intuïtie vrijgeven als het om eten gaat.
Wanneer zit je nou echt vol? Wat heeft je lichaam op dit moment nodig? Wat voor eten voelt goed voor vandaag, straks tijdens het verteren, én morgen als je naar de wc gaat?
Die antwoorden komen een stuk lastiger, helemaal niet, of precies omgekeerd van de werkelijkheid wanneer je ultra-bewerkt voedsel eet.
Nadelen van een animal-based dieet
- Geld
- Aanwennen
- Sociale gelegenheden
Hoe ziet een dag animal-based eten eruit?
Je wordt wakker en zoekt een steen uit om je speer mee te slijpen, vervolgens… Just kidding.
Een gemiddelde dag aan eten kan er (in mijn geval) bijvoorbeeld zo uit zien.
Ontbijt
Meestal niks anders dan water. Maar soms een lekker bakje rauw power yoghurt van de melk van grasgevoerde runderen met wat vers fruit erdoor en honing van de imker. Of een beetje scrambled eggs en een smoothie.
Daar kies ik bijvoorbeeld voor als ik om wat voor redenen dan ook voel dat m’n lichaam wat (extra) energie of voedingsstoffen kan gebruiken.
Ook wel eens, als een soort brunch, eet ik hier een lekker uitgebreid kaasplankje of op vakantie bij een ho(s)tel maak ik mooi gebruik van het buffet. Ennuh, ontbijt op bed anyone?
Lunch
Where the fun (usually) begins. Ik ben een grote fan van omelette, scrambled eggs, egg pudding of gekookte eitjes. Kortom, I like eggs. Vaak is dat de basis aan vetten, eiwitten, vitaminen enzovoorts waar ik m’n lunch omheen bouw.
Daar gaat dan bijvoorbeeld een glaasje rauwe melk van de lokale melktap bij of een verse smoothie. Daarnaast vaak nog wat bio fruit of een schaaltje dadels (die van de Yogi & Yousef zijn echt de shit, iedereen die ik ze aanraad loves ‘em).
Als m’n lichaam meer trek heeft, bijvoorbeeld na een ochtendsessie in de sportschool of na een feestje tot diep in de nacht, voeg ik hier misschien ook al iets van vlees, vis of kip aan toe.
Zo krijg ik van alles binnen aan voedingsstoffen, van essentiële eiwitten, vetten, vitamine D en vitamine K uit de eierdooier, tot aan calcium uit de zuivel en goed verteerbare natuurlijke suikers uit het fruit. Zonder een crash, meestal.
Geen ultrabewerkt voedsel, geen of bijzonder weinig antinutriënten, geen pesticiden, vrijwel niks dat tot ontstekingen en daardoor moeheid gaat leiden, en heel veel dat m’n brein, spieren, everythang’ geeft wat het nodig heeft.
Feeling good & ready to get on with the day.
Avondeten
Dit is waar de “animal” in “animal-based” echt naar de voorgrond komt, in mijn geval.
Grasgevoerd gehakt is meestal mijn basis, omdat je dan zo 2500kcal per kilo aan nutriënt-overladen energie kunt binnenkrijgen en economisch gezien verreweg de beste keuze is. Plus, grasgevoerd gehakt is not the same thing van wat je gewend bent aan gehakt. This shit tastes unreal good.
Al helemaal met een gebakken eitje/eierdooier, stukje haloumi (grilkaas) of spekjes/opgebakken vet erbij. En of course, grove zoutvlokken. Maldon zeezoutvlokken zijn daarvoor mijn favoriet.
Maar er is meer in het leven dan gehakt (en vlees).
Ribeye, shortrib, longhaas, flat iron steak, bavette, entrecôte, tomahawk/côte de boeuf, etcetera. Maar uiteraard ook drumstick of kippendij van antibiotica vrije blije kip, karbonade of speklap van een bosvarken en een lekker bio stukje zalmfilet (op de huid als je ’t mij vraagt).
En natuurlijk kun je geheel naar eigen wens/inzicht afgaan op waar je lichaam goed aan doet of waar je gewoon zin in hebt qua (wholefoods) binnen de animal-based “mindset”.
- Zoete aardappel in frietvorm met wat koudgeperste olijfolie uit de oven met huisgemaakte mayonaise op basis van koudegeperste avocado olie en grasgevoerde boter.
- Flespompoen gebakken in kokosolie, kaneel en zout (mijn specialiteit)
- Groene asperges kort gegrild in koudgeperste olijfolie met wat peper, zout en citroensap
- Vers gemaakte curry met zwarte of rode (langzaam kokende) rijst, kort gegrilde asperges…
Uiteraard kun je een miljard kanten op en ken ik net als iedereen een beperkt aantal gerechten die ik zelf lekker vindt of maak voor anderen. Dus dit is meer ter illustratie.
Intermittent fasting
Ook zou je tot slot kunnen zeggen dat de meeste “aanhangers” van een animal-based dieet bewust omgaan met eettijden en daarbij linksom of rechtsom geïnspireerd raken door intermittent fasting.
De meeste nuchtere uiting hiervan is om simpelweg niet de hele dag door te snacken en om voldoende tijd te hebben tussen stoppen met eten en slapen gaan.
Daar kan je makkelijk in stappen naartoe groeien, mocht je dat willen. Het scheelt enorm veel tijd en in mijn ervaring krijgt je lichaam meer rust als je eetmomenten beperkt tot 2-3 keer per dag, met uitschieters rondom sociale gelegenheden.
Als je dat interessant vind, probeer dan bijvoorbeeld eerst om je ontbijt over te slaan en wat groter te lunchen. Het duurt zo’n 3-5 dagen om daar gewend aan te raken, daarna past je hongerhormoon aanmaakproces zich aan op die nieuwe eettijden.