Heeft mijn supermarkt grasgevoerd vlees te koop?

Als je al bekend bent met de voordelen van het eten van grasgevoerd vlees, en je voldoende overtuigd bent om de switch te maken, kan het zijn dat je direct op zoek gaat bij je lokale supermarkt voor een mooi stukje grasgevoerde steak om een nieuw tijdperk in te luiden.

Maar eenmaal in de supermarkt blijkt deze wens moeilijk te vervullen. Want tja, er is nou niet bepaald een “grasgevoerd sectie” die schreeuwt om aandacht. Sterker nog, de kans is groot dat helemaal niets van het vleesaanbod grasgevoerd is.

Dus hoe zit het dan precies? Valt er wel grasgevoerd vlees te kopen? Waar kan je op letten om erachter te komen of iets écht grasgevoerd is? Is het biologische vlees ook meteen grasgevoerd? Laten we ons daar eens in verdiepen.

Voor dit artikel heb ik onderzoek gedaan naar de top 10 grootste supermarktketens van Nederland. Je leest dus, op volgorde van meest aantal filialen, over de:

 1. Albert Heijn
 2. Jumbo
 3. Aldi
 4. SPAR
 5. Lidl
 6. Coop
 7. Plus
 8. Dirk
 9. DekaMarkt
 10. Deen

Nadat we de online-beschikbare info van iedere keten hebben onderzocht, krijg je een aantal algemene tips om ongeacht de supermarkt, of zelfs bij de slager, erachter te komen of een bepaald vleesproduct wel of niet grasgevoerd is. Maar nu starten we bij de top 10 om te ontdekken wat de supermarkt ons zelf al kan vertellen.

Grasgevoerd vlees bij de Albert Heijn?

De Albert Heijn, Appie of Ap. Er is een grote kans dat deze winkel bij jou om de hoek zit, waardoor het een handige plek zou zijn om grasgevoerd vlees te kunnen kopen. In hoeverre is dat mogelijk? De Albert Heijn heeft het in hun aanbod van rundvlees over 4 soorten:

 • AH Huismerk
 • AH Greenfields
 • AH Excellent
 • AH Biologisch

We gaan iedere soort uitgebreid onderzoeken, om te ontdekken of en waar er grasgevoerd vlees te vinden is.

Is AH Huismerk vlees grasgevoerd?

Nee. Verre van, om het vlees zo goedkoop mogelijk aan te kunnen bieden. Er wordt natuurlijk niet expliciet benoemd dat het geen bijzonder vlees is, maar er wordt het volgende gegarandeerd, waaruit blijkt dat er niet veel te garanderen valt en waaruit je kan concluderen dat een duurdere aanpak onlogisch zou zijn gezien de beloftes:

Het AH Huismerk vlees komt ergens uit Europa

Tja, ook al had de koe in Kuala Lumpur gewoond; het zal voor de kwaliteit weinig uitmaken. Maar mocht je toch benieuwd zijn, dan kan je op deze map zien waar het dan zoal vandaan zou kunnen komen. Ergens uit Europa op deze map; succes met uitzoeken welke boer je stukje vlees heeft aangeleverd!

Het AH Huismerk vlees heeft “minstens” 1 Beter Leven ster

Het Beter Leven keurmerk zegt niets over voeding van de runderen, gebruik van groeihormonen of antibiotica. Ook niet over de vrijheid van de runderen om naar buiten te gaan en rond te lopen as they please.

Wél zegt het iets over de leefruimte van de koe; namelijk dat die tussen de 5,4 en de 6,6 vierkante meter ligt. Dat is nou niet bepaald om over een huis te schrijven.

Zijn de AH Greenfields runderen grasgevoerd?

Nee. Er is ook grote onduidelijkheid over de leefomstandigheden van deze runderen. Het lijkt één grote marketing truc; door de vage woordkeuze: “[…] van geselecteerde Greenfields runderen en daarmee van extra hoge kwaliteit.” en door vindingen zoals uit het onderzoek van Stichting Wakker Dier, waaruit blijkt dat ze voor Greenfields runderen geen eens één Beter Leven ster kunnen garanderen.

Dus het idee is dat dit beter is want, tja, alles is natuurlijk beter dan “Huismerk”. Maar daar is geen bewijs voor te vinden, tenzij je de prijs moet geloven.

In any case, deze dieren krijgen de goedkoopste behandeling in hun voeding, want anders zou de marketing er heel anders uit zien; het onderwerp van voeding wordt nergens vermeld.

Zit er grasgevoerd vlees in het AH Excellent assortiment?

Nou, het lijkt er wel op. Ja, écht waar, er bestaat een kans dat dit grasgevoerd vlees is. Laten we eens kijken naar de beschrijving zoals ze die vanuit de AH webshop geven:

De runderen voor AH Excellent Zuid-Amerikaans rundvlees lopen door het stabiele klimaat bijna het hele jaar buiten. Elk rund heeft gemiddeld ‘twee voetbalvelden’ aan gras ter beschikking. De runderen grazen hun eigen menu bij elkaar, bijvoeren is niet nodig. Deze omstandigheden komen de smaak en malsheid van het vlees absoluut ten goede. Het vlees rijpt minimaal 28 dagen en wordt in een speciale vacuüm verpakking verpakt. Dit levert uiteindelijk zeer mals vlees van topkwaliteit met een pure smaak.

Dit klinkt veelbelovend, toch?

Nou, dat klinkt eigenlijk best goed ja. Maar met vlees uit Zuid-Amerika betaal je dus ook voor de reiskosten, platgezegd. En millieu-technisch is het ook niet geweldig dat het van zo ver moet komen. Je betaalt een premium op dit vlees ten opzichte van de Nederlandse boer die grasgevoerd vlees verkoopt.

Daarnaast is onduidelijk wat er gebeurt in de tijd buiten “bijna het hele jaar” en of er écht niet wordt bijgevoerd, of dat het gewoon in theorie niet nodig zou zijn.

En hoe smaakt het dan eigenlijk?

In mijn ervaring is het ook geen geweldig of bijzonder vlees. Misschien omdat het verre van vers is, of omdat het bijvoeren wél gebeurt ook al is het “niet nodig”; het smaakt niet geweldig. Het is nooit geweldig dooradert met vet, nooit prachtig van kleur, maar het is wel altijd een soort van… all-right; kan ermee door. Je kan er bijvoorbeeld dit van maken als je voor de Ribeye gaat:

AH Excellent Ribeye in de koekenpan, op hoge temperatuur, zonder bakvet
AH Excellent Ribeye, rare gebakken, zonder enige toevoegingen

Not bad. Ik koop het wel eens als mijn vriezer met grasgevoerd vlees van de boer leeg is en ik geen bezorgingen verwacht. Je kan rekenen op €30,- per kilo voor zulke steaks. Lees altijd wel de verpakking om zeker te weten dat je te maken hebt met hetzelfde Zuid-Amerikaanse vlees, dat het hele jaar door buiten loopt en dan schijnbaar alleen maar gras eet.

Komt het AH Biologisch vlees van grasgevoerde runderen?

Hiervoor gebruiken we wederom de website van de Appie; specifiek de pagina met en over hun biologisch assortiment:

“Bij de productie van vlees wordt rekening gehouden met dierenwelzijn. De dieren in de biologische industrie hebben een zo natuurlijk mogelijk leven. Daarom krijgen ze ook biologische voeding en alleen medicijnen als het echt nodig is.”

Biologische voeding; nou, daar heb je het al. Biologische soja? Mais? Granen? Kom maar door, want dat is biologische voeding ten top. Nee dus, dit is geen grasgevoerd vlees, maar de koeien worden wel beter behandeld dan de gemiddelde koe. De runderen van dit vlees krijgen voor hun moeite 3 Beter Leven sterren toegekend.

Hun dieet gaat er dus helaas niet op vooruit, maar het is een stuk beter dan de armzalige koe met niets anders in zijn leven dan dezelfde 4 vierkante meter aan stal en het verdrijven van tijd met een eindeloos instroom aan “krachtvoer”.

Bonus: is het BBQ Star vlees grasgevoerd?

Sinds kort te vinden bij zowel de grotere als kleinere Albert Heijn filialen, van Utrecht tot aan Zwolle (meer steden heb ik eerlijk gezegd ook niet bezocht). Dit is eerlijk gezegd erg smakelijk, goed-uitziend vlees en het zou me niet verbazen als dit grasgevoerd vlees zou zijn.

Wat kan je verwachten met BBQ Star?

Het vlees heeft een mooie felrode kleur, met goudgelige vetmarmering, is ontzettend mals en verliest heel weinig vocht tijdens het koken.

Mijn voorkeur gaat naar hun Côte de Boeuf. Ook de T-Bone en Picanha heb ik uitgeprobeerd, maar die zijn dan erg lastig te bereiden in de koekenpan, zonder oven, terwijl ik ze ook niet zo bijzonder zou vinden voor op de BBQ aangezien het nogal kleingesneden stukken zijn voor wat een grillmeister gewend is (~400gram).

2x BBQ Star Côte de Boeuf in Zwolle (matig succes met nog onbekend kookgerei)
BBQ Star Côte de Boeuf op de BBQ; het formaat leent zich erg goed voor een kleine BBQ
BBQ Star Côte de Boeuf van de koekenpan, op “een bedje van scrambled egg”

Wat zegt BBQ Star zelf?

Als we af zouden gaan op de website van BBQ Star, dan lijkt het erop dat het erg plausibel is dat BBQ Star vlees grasgevoerd is:

“Het Simmentaler rund is een oeroud, traditioneel ras. De koeien zijn goud- tot roodkleurig, met witte vlekken. Ze leven in het gebied rondom de Alpen en worden gehouden door familiebedrijven die veel aandacht besteden aan kwaliteit en zorg voor de dieren.”

De ervaring zegt dat elke grasgevoerde-koeien-houder een familiebedrijf is. Dat betekent niet dat het omgekeerde ook altijd waar is, maar in dit geval helpt het wel in de beoordeling. De foto’s op hun website tonen ook alleen maar grazende, blije Simmentaler koeien, maar goed, dat is natuurlijk ook goede marketing.

Conclusie

Voor de prijs van €25,- per kilo is het onwaarschijnlijk dat je vlees vanuit de Alpen grasgevoerd kan laten produceren en vervolgens hiernaartoe kan brengen. Onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk. We bestempelen deze als: misschien grasgevoerd.

Grasgevoerd vlees bij de Jumbo?

Met bijna 10 miljard euro aan jaarlijkse omzet kan je er vanuit gaan dat er ook bij jou een Jumbo in de buurt zit. De Jumbo

Huismerk blauw (gewoon rund)

Huismerk groen (Iers rund)

Huismerk rood (gewoon rund)

Jumbo Fijnproevers

Over ons

Bij Fijnproevers mag je altijd rekenen op:

 • Stoere stukken vleessoorten van topkwaliteit, ingekocht bij toonaangevende slachterijen
 • Vlees van goed gehouden dieren; dierenwelzijn staat bij ons op 1!
 • Vers vlees (niet ingevroren dus, op een enkele uitzondering na)
 • Vlees voor een faire prijs. Vergelijk onze prijzen gerust

Ontdek de voordelen van vlees bestellen bij Fijnproevers. Als je via deze Fijnproevers pagina bestelt, krijg je bij je volgende aankoop 5% korting op een bestelling van Fijnproevers. En je krijgt alleen de beste kwaliteit. De côte de boeuf van Fijnproevers is bijvoorbeeld afkomstig van grasgevoerde Ierse Hereford-runderen. En het vlees wordt vers aan huis geleverd! Met vers bedoelen we écht vers, dus niet ingevroren. Na aankoop kun je het vlees direct bereiden (of invriezen als je het nog even wilt bewaren).

 • Ribeye
 • Ossenhaas
 • Bavette
 • Flat Iron
 • Picanha
 • Biefstuk
 • Côte de Boeuf
 • Entrecôte

Jumbo Biologisch

Zelfde als AH Bio

Jumbo Black Angus???

 • Ribeye

The Meat Lovers bevroren

Sappige rundvleesburger van angusrunderen die vrijuit grazen op de uitgestrekte vlaktes in Australie. Ze worden minimaal 120 dagen graangevoerd, waardoor het vlees zijn specifieke smaakt krijgt.

 • Ossenhaas
 • Flat Iron Steak
 • Rib-Eye Steak
 • Wagyu Steak
 • Vitello Tonnato
 • Short Rib Steak
 • Kalf T-Bone
 • T-Bone

Biologisch vlees, hoe werkt dat?

https://beterleven.dierenbescherming.nl/over-de-dieren/alle-dieren/vleesrunderen/

1 reactie op “Heeft mijn supermarkt grasgevoerd vlees te koop?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *